Cursussen aanbod

Schrijf je in voor volgend jaar

In januari 2017 gaan er weer nieuwe cursussen van start.
Heeft u belangstelling voor een van de cursussen?
Schrijf je in.

Alg. belangstellenden cursus 1

Algemeen belangstellenden 1 cursus is de eerste cursus gebarentaal die u kunt volgen. In deze cursus van 12 lessen maakt u kennis met de Nederlandse Gebarentaal en leert u communiceren in deze taal.

Onderwerpen die in deze cursus aanbod komen zijn o.a.; begroetingen, eten en drinken, dagelijkse activiteiten, sporten etc. Daarnaast leert u de grammatica en het gebruik maken van mimiek en lichaamshouding tijdens het communiceren.

Het is een leuke en leerzame cursus voor mensen die graag de Nederlandse Gebarentaal willen leren.

De cursus bestaat uit 12 lessen van twee uur. Er wordt gewerkt met een werkboek en dvd waarbij u in de les nieuwe gebaren leert en aan de hand van de dvd thuis uw huiswerk kunt maken. De cursus wordt in de laatste les afgesloten met een toets.

Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus op 25-9-2019 van start.
.

Nederlands ondersteund met gebaren cursus voor Peuters

Er gaat een cursus Nederlands ondersteund met gebaren (NmG) voor Peuters starten. Deze cursus is erop gericht om de Nederlandse taal visueel te maken door het te ondersteunen met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. 
De cursus is speciaal gericht op het taalgebruik met jonge kinderen. U leert tijdens de cursus onder andere gebaren in de thema's:
- opstaan en wassen
- kleding
- ontbijt
- warm eten
- tellen
- familie
- werkwoorden

In de cursus leert u gebaren in thema's en het toe te passen als u Nederlands spreekt. NmG wordt vooral gebruikt in de communicatie met licht slechthorende mensen, Ook wordt het gebruikt voor horende kinderen met bijvoorbeeld spraak- taal- problemen. Hierbij bieden de gebaren een uitkomst als ze niet op het woord kunnen komen.

Heeft u interesse in deze cursus, geef u dan op.
De kosten zijn 220 euro inclusief materiaal.

De cursus kan van start gaan bij minimaal 5 deelnemers en max. 12. 

Alg. belangstellenden cursus 2

U kunt u inschrijven voor gebarencursus 2 als u de eerste cursus hebt afgerond en de toets gehaald hebt.
Tijdens deze vervolg cursus wordt er dieper ingegaan op de grammatica van de Nederlandse Gebarentaal (NGT), u leert nieuw lexicon. Aan het einde van de cursus kunt u korte verhaaltjes vertellen in NGT.

Thema’s die onder andere in deze cursus aanbod komen zijn: ziek en gezond, verkeer, werkwoorden, orale componenten, lokaliseren, landen en plaatsnamen, gevoelens en emoties, huis en huishouden.

De cursus bestaat uit 13 lessen van twee uur. Ook deze cursus wordt afgesloten met een toets aan het einde van de cursus.
 

Alg. Belangstellenden cursus 3

Algemeen Belangstellenden cursus 3 is de gebarencursus die u kunt volgen als u cursus één en twee hebt afgerond en gehaald. In de derde cursus wordt er veel aandacht besteed aan de grammatica van de Nederlandse Gebarentaal. In deze cursus leert u onder andere om gebruik te maken van rolnemen en perspectief, classifiers voor het bewegen van personen en voorwerpen, orale componenten. U leert om verhalen te vertellen en daarbij gebruik te maken van de bovenstaande grammaticale onderdelen.
Daarnaast leert u natuurlijk ook weer veel nieuwe gebaren. De thema’s die onder andere aanbod komen zijn, getallen en tijd, seizoenen, dieren, sport, en werkwoorden.

Deze cursus bestaat uit 15 lessen van twee uur. Tijdens de lessen wordt er gebruik gemaakt van een werkboek en thuis kunt u het huiswerk maken aan de hand van de dvd. Aan het einde van deze cursus is er een toets als afsluiting.

De cursus kan van start bij minimaal 6 deelnemers en maximaal 12.

Vervolg cursus na AB1, AB2 en AB3

Door de cursisten is er aangegeven dat ze graag door willen met gebaren leren en gebruiken. Om op deze vraag in te spelen heb ik een vervolg cursus ontwikkeld. Deze cursus is bedoeld voor mensen die de AB cursussen hebben afgerond maar toch graag willen blijven gebaren.
De cursus wordt vaak gegeven in kleine groepjes met mensen die graag het gebruik van NGT willen blijven oefenen. De lessen worden ook aangepast op de vraag van de cursisten. Mocht u mee willen doen met de cursus dan mag u ook aangeven wat u nog graag zou willen leren, en of u nog onderwerpen heeft waar u meer mee wilt oefenen. De docent zal proberen om de cursus zoveel mogelijk aan te passen naar de vraag van de cursisten.
In de cursus wordt onder andere aandacht besteed aan spontaan gebaren, het afzien van verhaaltjes, dagelijkse conversaties. De nadruk zal liggen op communiceren in Gebarentaal, meer dan op het aanleren van nieuw lexicon. 

De cursus bestaat uit 8 lessen van twee uur. Omdat de cursus op maat gemaakt wordt, wordt er niet gewerkt met een werkboek en dvd. Voor het lexicon maken we gebruik van de dvd Standaard Lexicon NGT of het Van Dale Online woordenboek NGT. De huiswerkopdrachten staan online, hiervoor krijgt u een inlogcode.

Deze cursus staat weer op de planning maar ben nog op zoek naar 1 á 2 cursisten die op de donderdagochtend mee willen doen met deze cursus. Mocht je kunnen op donderdagochtend dan hoor ik het graag!